Fotografie Profesionala

Ce înseamnă pentru mine un fotograf pro? Aș putea spune că un fotograf profesionist este acela care a făcut o școala , are o diploma și trăiește din fotografie , dar nu voi spune asta și nu mă consider astfel !
Eu cred că a fi fotograf este un har , o chemare interioară , un mod minunat de a împărtăși ce trăim! Pentru mine a fi fotograf înseamnă să poți împărtăși mai departe ce trăiești și să poți transmite acest lucru prin declanșarea aparatului, e alegerea noastră apoi ce împărtășim și cât! Mă simt minunat că mi-am descoperit această chemare incredibilă, este modul meu cel mai puternic de exprimare. (Gina Buliga)

A fi fotograf profesionist nu înseamnă să ai sute de mii de adoratori pe rețelele sociale, nu înseamnă să ai cea mai scumpă cameră, nu înseamnă să fii artistul suprem. Fotograful profesionist trebuie să fie un bun antreprenor și să poată performa în condițiile cerute de client. Ideal ar fi să se și bucure de ce face. (Alex Conu)

Fotograful profesionist, tehnic vorbind, este cel care își câștigă banii de pe urma unei meserii ce implică fotografia. Din punctul meu de vedere însă, lucrurile nu ar trebui să se rezume doar la asta, mai ales că meseria mea înseamnă în special a-i învăța și pe alții fotografie. Dacă m-aș rezuma strict la acest aspect tehnic, probabil că mi-ar fi mai ușor, însă eu am ales să fac asta și pentru că îmi place să fiu provocat. Una este că predai pur și simplu, alta este să încerci să inspiri, iar oamenii să învețe de la tine pentru că sunt cumva antrenați într-un joc creativ. Un trainer bun în domeniul fotografic ar trebui să fie mai degrabă un mentor, sa îi învețe pe alții prin puterea exemplului personal și mai puțin prin teoria obișnuită ce se poate găsi peste tot. Fotografii profesioniști ar trebui să fie si niște formatori de opinie foarte buni, însă din păcate nu tot timpul vedem asta în jurul nostru. Până la urmă, indiferent că susții un workshop pentru a-i învăța pe alții, sau vinzi o fotografie pentru o campanie oarecare, efectul ar trebui să fie același pentru că tu trebuie să inspiri, chiar dacă este vorba de cei care vin să învețe de la tine sau de cei care îți privesc imaginea. Totul este însă relativ și se poate citi cumva printre rânduri, la fel ca și fotografii care văd uneori doar ceea ce vor ei să vadă și să arate și aleg să ignore restul. (Dan Dinu)